Cestujete i v zimě? Bez pojištění se vám může výlet pořádně prodražit
Ani během zimních cest byste neměli zapomínat na cestovní pojištění. Ba co víc, období od prosince do března je obdobím zimních sportů...
Číst víceChilli, sladkokyselé omáčky, rýže, nudle, maso i husté polévky. V asijské kuchyni si přijde na své zkrátka každý. Jaké jsou ty nejlepší recepty japonské kuchyně? A co za poklady může nabídnout Vietnam či Čína?
Asie. Největší a zároveň nejlidnatější kontinent, na kterém se mísí obrovské množství kultur. I proto je tak oblíbená zdejší kuchyně. Kromě pestrosti ji charakterizuje také využití čerstvých a zdravých surovin.
Asijskou kuchyni lze dělit podle hlavních kultur na 3 styly:
Následující článek čtenáře seznámí s tím nejlepším, co jednotlivé kultury nabízejí.
Tím nejoblíbenějším z jihozápadní Asie, na čem si pochutnávají lidé po celém světě, je bezesporu indická kuchyně. Indická jídla lidé milují zejména pro výrazné koření, jako je česnek, zázvor, římský kmín, hořčičná semínka nebo kari.
Indie je obrovská země, a tak její kuchyni jen stěží charakterizovat jako celek. Ve střední a západní Indii se jí indické placky, luštěniny, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, ryby, skopové, kozí nebo drůbeží maso, které jedí hlavně muslimové.
Na východě převažují ryby, mořské plody, drůbež, ovoce a rýže, na jihu zase ovoce, kokos, rýže, brambory, batáty a pálivé koření. Obyvatelé podhimalájské oblasti si nejraději pochutnávají na sýrech, sušeném ovoci, plněných taštičkách a luštěninách.
Nejoblíbenější pokrmy indické kuchyně:
Nejčastějším zdejším způsobem zpracování surovin je pomalé vaření, smažení na pánvi, grilování nebo pečení v typické hliněné peci tandúr.
Významnou roli ve zdejším stravování hraje náboženství. Jak hinduisté, tak džinisté a indičtí křesťané jsou často vegetariáni, a tak velké množství indických pokrmů neobsahuje maso. Naopak muslimové upřednostňují drůbeží a skopové.
Také stolování v Indii je doprovázeno řadou zajímavostí. Podává se několik jídel současně, aby si každý mohl nabrat od všeho něco. Kromě polévky a hlavního chodu na stole nesmí chybět omáčky, nakládaná zelenina a koření.
Indové jedí pouze pravou rukou, často za pomoci indické placky, kterou si nabírají jednotlivá sousta. Po hlavním jídle se podávají sladkosti, ovoce, čaj nebo káva. Ve způsobu stolování je indická kuchyně dost podobná arabské kuchyni.
V Indii je vyhlášená také bengálská kuchyně, která vyniká svou jemností. Ochutnat lze například ve městě Kalkata.
Vietnamská bistra v Česku už pomalu začínají dohánět ta čínská a indická. Kdo se do nějakého takového vydá, odměnou mu budou lehké a zdravé pokrmy plné výtečných chutí. Vietnamská kuchyně je často považována za jednu z nejzdravějších na světě.
Základem vietnamského jídla bývá bohaté množství rýže či nudlí, doplněné o maso, ryby nebo mořské plody. Chybět nesmí také bylinky a zelenina, právě tyto složky mu dávají nezaměnitelný šmrnc.
Nejoblíbenější pokrmy vietnamské kuchyně:
Ingredience se ve vietnamské kuchyni nejčastěji zpracovávají vařením, dušením či smažením. Vždy by měla být zachována co nejčerstvější chuť.
Největší předností vietnamských jídel je to, že se s jejich přípravou zvládne poprat každý. Zabere pár minut a výsledkem jsou nadmíru uspokojené žaludky i chuťové pohárky. A potřebné suroviny lze dnes už sehnat i v českých supermarketech.
V kuchyni severovýchodní Asie zastávají přední pozici tuky, oleje a omáčky na vaření. Na jídlo se zde nenahlíží jako na pouhý nástroj obživy, ale také jako na klíč k dlouhému a zdravému životu.
Nejoblíbenější pokrmy čínské, japonské a korejské kuchyně:
Čína je v otázce gastronomie tou nejvýraznější zemí nejen tohoto regionu, ale i celé Asie. A její dominantou rozhodně není čínské rizoto s kuřecím masem. V jednotlivých krajích se fenomény této kuchyně výrazně liší, a to co se týče používaných surovin i způsobem jejich přípravy. Skvělá čínská jídla jsou rozhodně k mání v Pekingu.
Ovlivňují je mimo jiné národnostní menšiny, které v Číně žijí, tedy Tibeťané, Ujgurové, Mongolové a další. Rozmanitost zdejší kuchyně je dána i podnebím. Zatímco na chladném severu se vaří mastná jídla plná octa a česneku, na jihu se klade důraz na svěžest.
V japonské kuchyni recepty využívají čerstvé suroviny, jako je zelenina, ryby a mořské plody. Ty se jen minimálně tepelně upravují a podávají se studené, nejčastěji s rýží. Když už něco tepelnou úpravou prochází, tak obvykle vařením, dušením nebo smažením na rostlinném oleji.
Nedílným krokem v přípravě japonských pokrmů je výrazné dochucení – pomocí wasabi, zázvoru nebo sójové omáčky. Japonci si potrpí kvalitní suroviny, jejich harmonické propojení a také na výsledný vzhled. K jeho dokonalosti využívají i barevně sladěné nádobí, na němž se skvěle vyjímají barevné mochi koláčky.
V Koreji se hojně griluje a využívá se hlavně rýže, zelenina a maso. Za typickou chutí zdejších pokrmů stojí sezamový olej, sójová omáčka, fermentovaná fazolová pasta doenjang, fermentovaná chili pasta gochujang, česnek, zázvor a sojové maso – recept je přitom velmi jednoduchý.
Téměř v žádném korejském jídle nechybí jako příloha kimčchi, pikantní křupavý salát, který se připravuje z nakládané a fermentované zeleniny. V místních restauracích se miska kimčchi automaticky podává ke každému jídlu zdarma.
Publikováno: 25. 3. 2022
© 2024 iCesty.cz. Všechna práva vyhrazena.
Nakódoval leoslang.cz