Cestovní pas: Kam ho potřebujete a jak ho vyřídit? 

Magazín

Letní dovolenková sezóna je v plném proudu a všude si s občanských průkazem nevystačíte. Do kterých zemí je potřeba mít cestovní pas? Jak a kde si ho vyřídit a kolik stojí? Nezapomeňte také na cestovní pas pro děti a psa! 

Do jakých zemí je cestovní pas potřeba?

Pro cestování v rámci většiny států Evropské unie vám bude stačit občanský průkaz, na to už jste si asi zvykli.  

Cestovní pas budete potřebovat zejména pro cesty do oblíbených destinací, jako jsou Velká Británie, USA, Austrálie, Japonsko, země jihovýchodní Asie aj. Vlastně skoro všude za hranicemi EU. 

Kde si vyřídit cestovní pas a jak dlouho platí?

Vyřízení cestovního pasu si můžete zajistit u kteréhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, na Ministerstvu vnitra ČR nebo u zastupitelských úřadů v zahraničí. 
 
V České republice je každý nově vydaný pas biometrický. Obsahuje tedy strojově čitelné údaje a nosič dat – mikročip – s biometrickými údaji, jimiž jsou osobní údaje, fotografie a otisky prstů.  

Dětem do 15 let platí cestovní pas 5 let, občanům nad 15 let platí po dobu 10 let, přičemž tyto doby se nedají prodloužit.

Jaká je cena za vydání biometrického cestovního pasu? 

Ceny shrnuje následující tabulka: 

Doba vydání Cena v Kč – nad 15 let věku Cena v Kč – do 15 let věku 
do 30 dnů 600  100 
do 5 pracovních dnů 3000 1000 
do 24 hodin 6000 2000 

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR 

Výměna cestovního pasu

Výměna starého cestovního pasu za nový bude samozřejmě potřeba v případě, že propadla jeho platnost. Bude se vás ale týkat i při změně příjmení. Platnost cestovního pasu končí po třech měsících od změny příjmení.  

TIP: Pozor byste si měli dát před cestováním s pasem, jemuž se blíží konec platnosti. Některé státy vyžadují pro vstup na své území pas s minimální zbývající platností, například 6 měsíců v případě oblíbeného Egypta.  

Cestovní pas pro děti a miminka 

Dříve běžná praxe, že bylo dítě zapsáno do pasu rodičů, už dnes neplatí. Děti včetně miminek musejí mít svůj vlastní cestovní doklad, a tak se na ně vztahují všechna pravidla popsaná výše.  

Cestovní pas pro psa  

Ať už vyrážíte na dovolenou po zemi nebo vzduchem, váš pes musí mít na cestu za hranice vlastní cestovní pas a k tomu navíc mikročip nebo tetování, očkování proti vzteklině a do určitých zemí také odčervení proti echinokokům.

Nejen s cestovním pasem si vystačíte v zahraničí 

Kromě cestovního pasu pro vás a děti, případně i vašeho mazlíčka, nezapomeňte přibalit také kvalitní cestovní pojištění. Vybrat vám to pravé pomůže online srovnávač, třeba ten na Top-Pojištění.cz, kde si rovnou můžete zvolit i užitečná připojištění, například proti ztrátě zavazadel, kde můžete mít uloženy i své cestovní doklady.

Zdroj obrázka: alexkich / stock.adobe.com