Jak si užít dovolenou bez zdravotních problémů?

Magazín

Dovolená je časem odpočinku, toho aktivního i pasivního. Naše plány ale můžou snadno narušit neočekávané zdravotní problémy. Abyste si volno užili naplno a předešli zbytečným komplikacím, připravte se na něj také ze zdravotního hlediska.

Před odjezdem

1, Uzavřete cestovní pojištění

    Před každou cestou byste měli uzavřít cestovní pojištění, i když si myslíte, že se vám nic nemůže stát. V případě nemoci či zranění vám pojištění pokryje náklady na léčbu v zahraničí. Ještě před sjednáním si ale nezapomeňte zkontrolovat limity pojištění a podmínky krytí na léčebné výdaje, lékařské ošetření nebo hospitalizaci. Ideální je takové pojištění, které vám v případě vážných zdravotních problémů proplatí také převoz zpět domů. 

    2, Informujte se o destinaci

      Zjistěte si vše o zdravotních rizicích ve vámi zvolené destinaci a zda nepotřebujete nějaká povinná nebo doporučená očkování. V některých zemích totiž budete povinná očkování potřebovat ke vstupu do země. Aktuální informace a doporučení k jednotlivým destinacím najdete například v rozcestníku Ministerstva zahraničních věcí ČR.

      3, Navštivte lékaře

        Před odjezdem na dovolenou navštívíte lékaře, abyste se ujistili, že jste zdraví a nemáte žádné akutní problémy. Lékař vám také poradí s povinnými a doporučenými očkováními. 

        Očkování proti exotickým nemocem většinou provádí specializovaná státní i soukromá pracoviště cestovní medicíny.

        Očkování si naplánujte dostatečně včas před cestou. Mezi některými očkováními je třeba dodržet doporučené odstupy a musí nabýt účinnosti ještě před vstupem do dané země.

        4, Sbalte si lékárničku 

          Do lékárničky si dejte léky proti běžným zdravotním problémům, jako jsou žaludeční potíže, chřipka, horečka a bolest (paracetamol, ibuprofen). Nezapomeňte na léky proti průjmu a trávicím obtížím. Klasikou na dlouhé cesty je kinedryl, který vám pomůže s nevolnostmi. Hodit se vám bude také v případě, že se chystáte na výlet lodí a nejste si jisti, zda nedostanete mořskou nemoc.

          Běžnou součástí vaší výbavy by měl být také dezinfekční gel, repelent proti hmyzu a opalovací krém.

          Během dovolené

          1, Dodržujte hygienu

            Pravidelně si umývejte ruce mýdlem, zejména před jídlem a po použití toalety. V případě, že se v destinaci plánujete pohybovat městskou hromadnou dopravou, nezapomeňte na antibakteriální gel. Vyhýbejte se kontaktu s viditelně nemocnými lidmi nejen během dovolené, ale také před odjezdem.

            2, Pijte balenou vodu

              V mnoha zemích světa není voda z kohoutku pitná. Může obsahovat bakterie, viry a parazity, které způsobují různá onemocnění, jako jsou průjmy, břišní tyfus či cholera. Vyhýbejte se také ledovým kostkám v nápojích.

              3, Jezte v ověřených restauracích

                Snažte se vyhnout stravování v nehygienických podmínkách, například v pouličních stáncích, i když jídlo v nich vypadá lákavě. Pokud toužíte po místních specialitách, preferujte jídlo, které je tepelně upraveno a pochází z dobře hodnocení podniku. Syrové maso a mořské plody mohou obsahovat škodlivé bakterie.

                4, Chraňte se před sluncem 

                  Do přímořských zemí se často vydáváme za sluncem, protože je zdrojem vitaminu D. Nadměrné vystavování se slunečním paprskům ale může mít vážný dopad na lidské zdraví. Proto používejte opalovací krémy, které mají nejméně SPF 30 a vyšší. Během aktivního opalování nezapomínejte nanášet opalovací krém každé 2 hodiny nebo častěji, pokud se hodně potíte nebo plavete. Nevynechejte ani citlivá místa, jako jsou uši, rty či chodidla.

                  5, Vyhýbejte se nadměrnému pití alkoholu

                    Kromě toho, že vám bude po nadměrné konzumaci alkoholu zle, oslabí také váš imunitní systém, který by vám měl na dovolené sloužit na sto procent. Alkohol snižuje produkci bílých krvinek a tělo se pak hůře brání případným infekcím. Narušuje také funkci střev, které jsou domovem pro podstatnou část imunitního systému.

                    Zdroj foto: freepik.com